Inbegrepen
Alle overnachtingen 
Ontbijt
Diner
Overtocht naar Helgoland
Overtocht naar Düne

Niet inbegrepen
Lunch
Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard
Vervoer van en naar de boot
Boekingskosten € 15,00 per boeking

Prijs 
EUR 575,00

Extra
Toeslag eenpersoonskamer 
EUR 150,00

Reisbegeleiding
Cor Visser

Aantal deelnemers
Minimaal 4,
maximaal 8

Accommodatie
Hotel met douche en toilet
op basis van 2-persoonskamers

Zwaarte reis
Over het algemeen lichte wandelingen over glooiend terrein

BOEK DEZE REIS

Reiscode: HL618

 

Jan-van-Genten fotograferen op Helgoland 2018

Op 70 kilometer uit de kust van Duitsland ligt Helgoland, een kleine, rode rots, vol met vogels en zeehonden. Er zijn geen auto’s op het eiland toegestaan, wat voor een bijzondere en rustige atmosfeer zorgt. Hoewel het eiland niet groter is dan 1,7 vierkante kilometer, is het een belangrijke rustplaats voor vogels tijdens de voorjaars- en najaarstrek en wordt het in die periodes veel door vogelaars en fotografen bezocht. 

In het voorjaar zit de westflank van de rode klif vol broedende zeevogels waarvan de Jan-van-Genten een prominente plaats bij de richel innemen. Vanaf de richel kun je deze imposante vogels met hun complexe begroetingsrituelen prachtig bekijken en fotograferen. Ook Zeekoeten, Drieteenmeeuwen en Noordse Stormvogels zijn ruim vertegenwoordigd op de klif en dragen hun steentje bij aan deze werkelijk unieke natuurbeleving. 

Naast het hoofdeiland Helgoland ligt een klein duineiland, Düne. Dit eilandje is een kraamkamer en rustplaats voor Gewone en Grijze Zeehonden en de gehele dag vaart er een pontje vanaf Helgoland heen en weer, zodat we ook deze fraaie dieren van dichtbij kunnen bekijken en fotograferen. Met hulp van onze reisbegeleider, een zeer ervaren natuurfotograaf, wordt het maken van die ene topfoto een stuk eenvoudiger, u zult de kwaliteit van uw foto’s met sprongen vooruit zien gaan in niet meer dan een lang weekend op dit fascinerende eiland! 

Vrijdag 8 juni 2018
We vertrekken met het schip om 10.15 vanuit de haven van Cuxhaven naar Helgoland voor de eerste fotosessie op de rode klif op zoek naar zeevogels.
Vooraf kijken we naar de mogelijkheden om te carpoolen en we verzamelen ’s morgens in Cuxhaven. Hiervandaan varen we ongeveer 2 en een half uur naar Helgoland waar we aan wal gaan. Nadat we de spullen in de accommodatie gebracht hebben gaan we direct door naar de kliffen met Jan-van-Genten, Zeekoeten, Alken, Drieteenmeeuwen, Noordse Stormvogels en Zilvermeeuwen om de eerste fraaie foto’s te maken bij een steeds lager hangende zon. De eerste indruk is een daalder waard!

Zaterdag 9 juni 2018
Nog voor het ontbijt gaan we bij het eerste licht naar de klif. De lichtcondities voor het fotograferen van de vogels zijn dan op zijn mooist en door het vroege tijdstip zijn er nog maar weinig andere mensen waardoor de Jan-van-Genten gewoon naar je toe komen. De rest van de dag vullen we opnieuw met een complete tour naar alle hotspots van het eiland waar we de vele Kneutjes en Puttertjes kunnen fotograferen en met wat geluk zijn ook Roodmus en Zwarte Roodstaart van de partij. De eetgelegenheden op het eiland zijn enorm divers en uitgebreid en er is zeker voor ieder wat wils te vinden.

Zondag 10 juni 2018
We ontbijten vandaag vroeg en pakken de eerste overtocht naar het nabijgelegen eilandje Düne. De Gewone Zeehonden en de grotere Grijze Zeehonden liggen in flinke aantallen op het strand en zijn behoorlijk gewend aan de vele badgasten. Door er met beleid, geduld, respect en gepaste afstand mee om te gaan kun je de dieren schitterend fotograferen in hun dagelijkse doen. Een moment om niet snel te vergeten.
Ook de vogels zijn hier erg tam en gewend aan de bezoekers. Zo is het ondertussen een publiek geheim dat de scholeksters zich hier gedragen als bij ons de mussen en ze de strandtenten afschuimen op zoek naar kruimels tussen de tafeltjes. Een rondje Düne in het voorjaar levert al gauw leuke soorten op als Rosse Grutto, Bontbekplevier en Witte Kwikstaart; ook de Kleine Mantelmeeuwen die hier in een grote kolonie broeden zijn goed op de foto te zetten. ’s Avonds hebben we de keus om bij zonsondergang de Jan-van-Genten te fotograferen.

Maandag 11 juni 2018
In de korte tijd op het kleine Helgoland met zo veel trekvogels en prachtige natuuronderwerpen is er de mogelijkheid om toch nog even dat éne onderwerp extra aandacht te geven. Eenieder zoekt zijn eigen favoriete onderwerp nog eens op om er fotografisch afscheid van te nemen voor we om 16.15 weer naar Cuxhaven terugvaren.

Volgens schema zijn we ongeveer 2,5 uur later weer in Cuxhaven.