Inbegrepen
Vliegticket
Vervoer ter plaatse
Alle overnachtingen

Niet inbegrepen
Lunch
Drank, fooien en uitgaven van persoonlijke aard
Boekingskosten € 15,00 per boeking

Prijs 
EUR 1.025,00

Extra
Toeslag eenpersoonskamer 
EUR 145,00

Reisbegeleiding
Cor Visser

Aantal deelnemers
Minimaal 4,
maximaal 7

Accommodatie
Hotel met douche en toilet

Zwaarte reis
Over het algemeen lichte wandelingen 

BOEK DEZE REIS

Reiscode: SP118

 

Natuurreis naar de Pardellynx 2018

De pardellynx  (Lynx pardinus) wordt algemeen beschouwd als een van de zeldzaamste katachtigen. Hij komt enkel voor op het Iberisch Schiereiland, en wordt daarom ook wel Iberische lynx of Spaanse lynx genoemd.
De pardellynx lijkt veel op de Euraziatische lynx (Lynx lynx), maar is kleiner (kop-romplengte: 80-110 cm, schouderhoogte: 60-70 cm, gewicht: 13 kg) en heeft meer en donkerdere vlekken. De pardellynx heeft een kort staartje van 11 tot 13 centimeter, met een zwarte punt.
Zijn belangrijkste prooien zijn konijnen. Ook hazen en knaagdieren behoren tot zijn prooi.De Iberische lynx leeft in het zuiden van Spanje in de bergachtige streken van de Sierra de Andújar en in de natte natuurgebieden van Coto Doñana aan de Atlantische kust.

Tijdens eerdere reizen hebben we de Iberische Lynx meerdere malen gezien en kunnen fotograferen, weliswaar op redelijke afstand. Verleden jaar hebben we zelfs een paring kunnen waarnemen.
Tijdens onze reis maken we buiten de Iberische Lynx ook kans op Otter, Edelhert, Moeflon, Damhert en Iberische Steenbok. Ook de vogels in dit gebied zijn goed vertegenwoordigd met soorten als Spaanse Keizerarend, Monniksgier, Vale Gier, Steenarend, Blauwe Ekster, Provencaalse Grasmus, Rode Patrijs, Steenuil, Grauwe Gors en Blauwe Rotslijster.

Zaterdag 20 januari 2018
We vliegen van Amsterdam naar Madrid. Na aankomst halen we onze huurauto op en rijden richting Andujar. De rit naar ons vriendelijke familiehotel duurt iets meer dan drie uur, maar afhankelijk van onze aankomsttijd in Madrid maken we onderweg ook nog enkele stops.
De omgeving van Andujar is het grootste leefgebied van de Iberische Lynx, hun aantal wordt geschat op zo’n 200 exemplaren. 
Het gevarieerde landschap leent zich uitstekend voor de pardellynx. Na het inchecken in ons hotel proberen we om direct al naar de beste plek om een eerste poging te doen om de Iberische Lynx te zien. De lynxen zijn het meest actief in de late middag en vroege avond en als er op onze aankomstdag nog genoeg licht is, bezoeken we meteen de plek waar we het meeste kans hebben op het zien van de lynx.

Zondag 21 januari – woensdag 24 januari 2018
Deze dagen hebben geen vast programma. We stellen alles in het werk om de Iberische Lynx te zien en als dat meteen de eerste dag lukt, zal het programma anders zijn dan wanneer we de eerste dagen nog geen geluk gehad hebben.

De lynxen leven in een groot natuurgebied dat op een paar plekken vrij overzichtelijk is. Op deze plekken zullen we regelmatig posten en tijdens het zoeken maken we ook kans op andere zoogdieren als Edelhert, Otter, Moeflon en vogels als Spaanse Keizerarend, Steenarend, Steenuil, Vale Gier, Rode Patrijs, Blauwe Ekster, Iberische Groene Specht, Hop en Blauwe Rotslijster.
Overdag rijden we over de verlaten wegen in het gebied en hebben we regelmatig onverwachte ontmoetingen met en goede fotografiemogelijkheden voor verschillende grote zoogdieren. Een speciale tocht maken we op zoek naar een andere endemische zoogdiersoort: Iberische Steenbok. De steenbokken leven op steile rotshellingen en zijn vaak erg schuw, maar met goed zoekwerk laten ze zich soms goed zien.

In de late middag rijden we naar één van de uitzichtpunten waar de Iberische Lynx vaak wordt gezien. Hier blijven we tot diep in de schemering, voor we terugrijden naar onze hotel dat midden in het gebied van de Lynx ligt.

Donderdag 25 januari 2018

In de loop van de ochtend rijden we terug naar de luchthaven van Madrid voor onze terugvlucht naar Amsterdam. Afhankelijk van onze vertrektijd is er onderweg nog de mogelijkheid om wat te vogelen.

Einde van de reis.